„DO IT YOURSELF“ etika dizajnerice Anamarije Burazin

Znate ono, kad nekog upoznate, po prvi put, a odmah imate osjećaj da znate čime se bavi i kako diše. E pa tako se nešto, recimo, dogodilo meni kada sam prvi put upoznala Anamariu. Nisam mogla ne primjetiti veliku količinu kreativnosti i slobodoumnosti kojom zrači!

Tada još studentica, danas diplomirana dizajnerica industrijskog dizajna, od prvog me trenutka oduševila svojom osobnošću i načinom na koji si je prilagođavala svijet oko sebe. U par kratkih crta pokušala sam od nje doznati kako, zašto i kada je njen život krenuo putevima dizajna i zašto je oduševljava DO IT YOURSELF etika stvaranja, koju voli primjenjivati i u svojim dizajnerskim projektima.

„Nakon završene srednje škole kod mene nije bilo nekog velikog razmišljanja, sve se događalo nekako prirodno i spontano, tako je bilo i s mojim upisom na studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu.“

„ Uvijek sam voljela istraživati po pitanju modificiranja ili popravljanja nečega bez profesionalnog alata ili pribora za željenu radnju, naročito starog komada namještaja kojeg se netko želi riješiti ili odjeće koju treba prekrojiti. “, otkrila mi je Anamaria.

Sredinom prošle godine, sudjelovanjem na RePair radionici Muzeja suvremene umjetnosti gdje su građani Zagreba donosili svoje uništene predmete na popravak, njena ljubav prema DIY dizajnu samo se dodatno produbila.
„Nema ničeg ljepšeg nego dizajnirati predmet u suradnji sa njegovim krajnjim korisnikom, osjetiti kako on ‘diše’, te mu na najbolji mogući način pomoći da dobije dizajnirani proizvod njemu u potpunosti prilagođen.“

Naime, na radionici su građani zajedno sa dizajnerima mogli dati novi život svojim starim i dotrajalim predmetima,ali isto tako uvjeriti se u kreativnost i pristupačnost naših mladih dizajnera.

Privukla me je njezina polica Oliva koja omogućava svakom korisniku kompoziciju po njegovoj volji slaganjem zasebnih elemenata, a u planu je i skorašnja proizvodnja.

„U svojim riješenjima pokušala sam zadržati jednu glavnu karakteristiku, a to je nadograđivanje, tako da je proizvod potrebno „popraviti“ nekim drugim elementom, dati jedan osobni štih.“– objasnila je dizajnerica.

Nadam se da ćete u budučnosti i Vi,kao i ja imati priliku „popraviti“ neki od Anamariinih proizvoda, ali isto tako imati priliku podržati sve naše mlade dizajnere u nastojanju da Vaš život učine ljepšim i kvalitetnijim.


Komentiraj:

comments