Buđenje jednog dizajna

Proteklih godina zasuti smo vijestima o recesiji, niskom standardu naših građana i sve brojnijim otkazima,a onda nas je krajem prošle pa opet početkom ove godine obasjao tračak nade iz Kvadre, tvrtke za proizvodnju ojastučenog namještaja koja unatoč krizi širi svoje poslovanje, zapošljava nove radnike i uspješno posluje kako u Hrvatskoj, tako i inozemstvu.

«Iza pokretanja Kvadre ne stoje primarno financijski interesi, već strast za stvaranjem dobrih proizvoda i dugoročni doprinos zadovoljstvu njihovih korisnika. Uvijek smo usmjereni na dugoročni plan razvoja, pa čak ni trenutačna kriza nije argument za stajanje. Međutim, istina je da ljudi u krizi više biraju i traže dobar omjer kvalitete proizvoda i njegove cijene. Kvadra Design pruža upravo tu zlatnu sredinu!», rekao nam je njezin vlasnik Tomislav Knezović.

Ponekad se pitamo, zašto nekima treba toliko dugo vremena da shvate ono što su u Kvadri,tek nekoliko godina staroj tvrtki shvatili veoma brzo. «Svjesni smo da je ovo tek početak ulaganja u dizajn, što je jedan dugoročni proces i rezultati ne nastaju preko noći. Dizajn je znanje kao i svako drugo, a mi ga brzo usvajamo i s njime ćemo se izdvojiti spram drugih.» – objasnio nam je  gosp. Knezović.

Naime, Kvadra mijenja činjenicu da se domaće dizajnere ne uključuje u razvoj proizvoda, pri osnutku zapošljava jednog produkt dizajnera, te raspisuje natječaj u potrazi za novim idejama proizvoda od kojih sa natječaja izabiru dva idejna rješenja kao moguće nove proizvode. Upravo ta idejna rješenja pretvorena u gotovi proizvod koje danas znamo pod imenom sofa Revolve (dizajn Bratović i Borovnjak) te naslonjač i dvosjed 3angle (Dizajn: studio Grupa – Filip Despot, Ivana Pavić, Tihana Taraba) , kao i ostatak Kvadrine kolekcije prepoznati su ove godine na nedavno održanom, najvećem sajmu namještaja u Kölnu, IMM Cologne. Kvadra je na sajmu prepoznata po kvaliteti, inovativnom dizajnu te postaje jedina hrvatska tvrtka koja u novijoj povijesti počinje izvoziti finalni proizvod pod vlastitim brandom, noseći potpis hrvatskog dizajna.


«Strah od neprihvaćanja hrvatskog branda s kvalitetnim proizvodima bio je neopravdan. Dogodilo se suprotno. Mnogi su mislili da smo skandinavski dizajn brand, što nam laska.» – priznao je gosp. Knezović

Pa evo, u tom tonu, za kraj da i mi priznamo nešto – Vjeru u Hrvatski proizvod oduvijek imamo ,a Kvadra nam je barem na kratko obnovila ono, za što smo mislili da je zauvijek izgubljeno, a to je vjera u Hrvatsko poduzetništvo!

Komentiraj:

comments