Extra Ordinary Design – Prodajna izložba inkluzivnog dizajna

Blagdani su iza nas, siječanjska depresija također i vrijeme je opet za naše vrijedne dizajnere, sadašnje i buduće, koji ovih dana zasluženo uživaju u plodovima svog rada.

Naime, u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva predstavljena je izložba „Extra Ordinary Design” –Prodajna izložba radionice inkluzivnog dizjna! Logičan je to slijed započetog procesa i već održane izložbe u travnju prošle godine, na kojoj su predstavljeni prototipovi proizvoda nastalih na radionici. Ovoga puta riječ je o gotovim proizvodima koje posjetitelji mogu i kupiti. Radovi timova formiranih tijekom radionice (Tim UPI, Tim URIHO metal, Tim URIHO keramika, Tim URIHO tekstil) već su osvojili publiku i ocjenjivački sud na prošlogodišnjem Danu D.


Dobila sam poziv za radionicu inkluzivnog dizajna od naše asistentice s fakulteta Sanje Bencetić. Rečeno je da ćemo raditi u suradnji s britanskih dizajnerima pod vodstvom Julie Cassim i sa firmom Uriho, ustanovom koja zapošljava osobe s invaliditetom, što me osobito privuklo.“, rekla nam je Sanja Rotter, studentica dizajna koja je bila dio tima URIHO metal. Slanje radova i kratak tekst o vještinama i preferencijama u dizajnu, bili su potrebni za prijavu na radionicu, a to je učinila i Sanja koja je sudjelovanjem stekla nezamjenjivo iskustvo. „Odlazak u Uriho i upoznavanje njihove proizvodnnje te silnog potencijala kojeg imaju a nedovoljno je iskorišten, bilo je neprocjenjivo. Dio osoba s kojima smo radili bile su gluhonijeme, međutim to nam u procesu stvaranja nije predstavljalo nikakav problem!“ Julia Cassim, jedna od organizatorica projekta na svojim je izložbama u Tokiu i Kyotu uključila i radove ove radionice, tako da je manji dio proizvoda također predstavljen u Japanu.

Cilj radionice, dizajniranje proizvoda koje će Uriho proizvoditi i prodavati, je ostvaren. Izožba je prepuna dizajnerskih proizvoda s naglašenom kvalitetom a ne činjenicom da su ih izradili ljudi s invaliditetom, stoga toplo preporučamo!

 

Komentiraj:

comments