Unikatni nakit Ateliera Lumezi

NASLOVNA_nas

Izrada nakita u Hrvatskoj ima dugu i bogatu umjetničku tradiciju koja se nastavlja i u današnjem, suvremenom izričaju. Dizajnerski nakit nastaje u zanatskim radionicama i ateljeima umjetnika te se izlaže u muzejima. Jedan od takvih ateljea svakako je “Otvoreni atelier Lumezi” koji se nalazi u Tkalčićevoj 53 u Zagrebu.


Osnovao ga je 1996. umjetnik Lazer Lumezi sa suradnicima. Posvećen je, osim vlastitom radu za ateliersku ponudu, i podučavanju u formi tečaja, zajedničkim radionicama s polaznicima te organiziranju izložbi umjetnika iz inozemstva kao i novih imena koja pronalaze  vlastite izražajne mogućnosti. Lazer Lumezi prvi je autor koji je u Zagrebu javnosti otvorio vrata svog ateljea tako da posjetitelji mogu pratiti proces nastanka umjetničkog djela. Izučivši zlatarski i filigranski zanat u radionici Fridriha Široke, Lumezi se osamdesetih posvetio izradi nakita, a prvenstveno ga intrigira srebro. “Srebro ima i sjaj i tamu, zlato ima samo sjaj. Ja mislim da bljesak oduzima nesto volumenu i obliku i zato volim baš tamno srebro jer volim da se vidi objekt, da ima karakternu ulogu, da taj korpus živi kao takav“ kazao nam je.

Broševi, ogrlice i naušnice izrađeni su različitim aplikacijama od kristalnog stakla, poludragog kamenja, metala, mesinga… Ponekad srebru dodaje zlatni bijesak ili dragi kamen kako bi naglasio kolorit i estetiku lijepoga. Kombinacijom materijala u kojem dominira srebro, a gdje prevladavaju neočekivane kompozicije, nakit poprima svoju mističnost povezjući se s prirodom. Osebujnost stila kojim odiše nakit osjeti se u poprimanju organske materije. „Bit je u tome da želim da moj nakit predstavlja život. Radim predmete koji izgledaju kao da su organi nečega. Posebno poštujem fanatizam postojanja insekata koji ne prezaju da svojim tijelima naprave most preko zapreke da bi vrsta išla dalje. Najbitnije je stvar ne ostaviti na miru, u ravnoteži, ona se mora kretati. Asimetrija je kretanje, a simetrija je smrt.“


Nakitu voli davati imena poput Broša veliko stopalo. Zbog svoje poetske naobrazbe kada se u dijelu nalaze dvije asocijacije nešto ga vuće da doda i onu treću- literarnu.

Otkrivanje novih metoda i stvaranje nečeg novog, ne istih predmeta nego drugačijih ali nadahnutih na isti način, svojstvo je unikatnosti nakita. Tako da dva “ista” nakita, nikada nisu ista nego su unikatna. Kao što za kraj kaže sam umjetnik “ja prvenstveno radim prototipove i smatram da živim izrazito luksuzno jer sedam dana radim jednu stvar, ona možda ne uspije i to je moj luksuz, moja cijena.”


Lumezijevo recentno stvaralaštvo očituje se u restauriranju i replikama starohrvatske kulturne baštine za Etnografski muzej u Zagrebu, Etnografski muzej u Splitu, Sinjsku alku, Viteško društvo Kumpanija iz Blata na Korčuli itd. Član je ULUPUHA, HZSU i HDLU te je jedan od najznačajnijih hrvatskih autora čiji je nakit utjecao na mnoge, pa i na njegovu kćerku Evu Lumezi Šimatović koj nastavlja tradiciju izrade unikatnog nakita.

Komentiraj:

comments