…A pomislih „ KULTURE JE NESTALO ” !

        Šetajući Cvijetnim trgom dođoh do Kic-a . Što iz znatiželje, što iz namjere, uđem i potražim …….da ponudim svoje usluge. Za divno čudo, naiđem na gospođu Andreu Grgić -Marasović , (organizatoricu programa) punu pozitive, preljepog osmijeha i nadasve naoružanu strpljenjem punom pozornosti.

Nakon razgovora  predloži mi da dođem na dramu“ O gnjidama i glumcima “. Upitah je, o čemu se radi? Dobivam odgovor-  da glumci čitaju tekst. Povezujem- podsjeća me na djetinjstvo kad sam slušao Radio dramu. Oduševljeno prihvatih poziv i pun sjete,  prisjetih se tih dana kada sam na prvom programu Zagrebačkog radija slušao pozorno Radio dramu.

Zahvaljujući takvom prezentiranju književnosti, po prvi puta bivah  potaknut da kupim i pročitam u cijelosti knjigu(bila je to Galeb Jonathan Livingston).

Jedva dočekah 19h i uz malo kašnjenja ( kako je uvijek kod nas red, po onome akademskih 15 min ) predstava poče. U trenu bivah odveden u vrtlog vremena; zlatno,srebrno,bakreno il željezno doba. Zaustavih  se…te izletih iz vrtloga prošlosti na pitanje glumca: “ u kom smo mi vremenu?“. S obzirom da je teatar rađen interaktivno, htjedoh vrisnuti iz petnih žila: “plemenitih metala“, ali moja malenkost i skromnost ne dozvoli da se miješam.

 

I taman sam se ušuškao u stolicu i upotrijebio organe sluha, jer vid su mi sputavale glave publike (jer, tko mi je kriv što nisam sjedio u prvom redu). Začuh…SISE… i ponovo SISE !!! ,glumac se zaklinjao da usitinu u tekstu stoji riječ „SISE”. Da, dobro ste čuli…..SISE, ili kako bi rekli dojke, dude. Skočih ko oparen, jer i meni bijaše mile (moja preporuka damama s velikim oblinama …nikako ne sjedajte u prvi red) .

Glumci iako su čitali bili su i aktivni gestikulacijom i ostvarili kontakt s publikom, što je u mnogo čemu upotpunilo sva moja očekivanja i stavove!

Zahvaljujući glumcu Zdenku Jelčiću koji je omogućio i nama smrtnicima (misleći na one koji bi se kulturno uzdizali, ali nemaju financijske mogućnosti) tračak entuzijazmičkog kulturnog uzdizanja.Taj osjećaj ispunjenosti poradi cjelovitog uvida doživljaja,  dijetinstva i današnje surove stvarnosti razuvjerio me u početnu misao….“KULTURE JE NESTALO“.

Svaki prvi petak u mjesecu me zasigurno neće mimoiči. Ne vjerujete??? Dođite i uvjerite se. Nećete požaliti.

Komentiraj:

comments