Buđenja – ispod površine

Sedma samostalna izložba slikarice Andreje Hojnik FišićBuđenja – Ispod površine” otvorena je 17. svibnja u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu. Na otvorenju izložbe svirao je gitaristički duo: Željko Vrbanac i Boris Tenšek.

Već i sam naziv izložbe odaje autoričinu ljubav prema slikarstvu i kiparstvu. Služeći se tehnikom plitkog reljefa, ova talentirana umjetnica navodi da gledatelj dotakne njezine slike i da uroni ispod površine. U zadnjih dvadeset godina, nakon što je otkrila tehniku plitkoga reljefa, koristi tkanine i bijeli cement. Bijele, naborane površine uvelike ovise o igri svjetla i sjene koja ističe njihovu slojevitost i dramatičnost.

Autorica je ispod površina slika postavila zrcala koja bi trebala podsjetiti gledatelje da odbace svoj ego i sve ono loše u njima, a prihvate samo pozitivnu energiju i ljepotu življenja. Ljubav prema bjelini umjetnica je stekla u djetinjstvu, u bajkovitoj Istri. Tu blagost i dobru energiju unosi u svoje intuitivno slikarstvo.

Kako sama kaže: ”Sve je inspiracija, svijet oko mene i u meni. Nikad ne znate što vas pokrene, ali ne nedostaje mi ideja. Oduvijek sam pronalazila nešto novo i igrala se materijalima”. Utjecaj na njezine radove imao je i naš veliki slikar Kopač koji je u zrelim godinama zaključio da pravi umjetnici moraju poslušati sebe i izabrati svoju stranputicu te da nikada ne smiju zaboraviti dijete u sebi.

”Promišljanjem bojom, linijom, plohom, ali i volumenom i prostorom, nastaju intimni i simbolički prizori koji su rezultat autoričinog kreativnog promišljanja s jedne strane te njezinih unutarnjih misli i duhovnog stanja strana s druge. Ti su prizori nadahnuti prije svega prirodom i krajolicima rodnog kraja, Istre i istarskoga bijeloga kamena.“, kazala nam je Bella Rupena, povjesničarka umjetnosti.

Ova zanimljiva izložba otvorena je do 13. lipnja. Pozivamo Vas da i sami ostvarite kontakt s ovim svijetom bjeline; da sami zagrebete ispod površine; da i sami probudite onu ljepotu, pozitivnu energiju u sebi.

Fotograf: Željko Prekupec

 

Komentiraj:

comments