Lila Herceg – Hommage igri, mašti i djetinjstvu

Lila Herceg, mlada umjetnica iz Varaždina, održala je svoju prvu samostalnu izložbu u sklopu programa „Noć muzeja“. Koncept izložbe odnosi se na dječju imaginaciju i  hommage djetinjstvu.

Za vrijeme studiranja počela je razrađivati ideju o različitim načinima i obradama  obiteljskih fotografija, koje su na kraju rezultirale izložbom „Tunel djetinjstva“ . Umjetnica koristi klasične slikarske tehnike paralelno s novim medijima ekspresije.

Izložba se sastoji od nekoliko primjeraka u akvarelu, obiteljskih fotografija koje su preko kolorita, svjetlosti i novostvorene kompozicije prenesene iz nekih prošlih vremena u današnjicu.

„Srce izložbe je Tunel, instalacija od figurica koje su nanizane na žinju. On je beskonačan, predstavlja prolaz, tunel koji omogućava vraćanje u djetinstvo preko igre svjetla i zrcala. Radi se o igri koja omogućava teleportaciju u djetinstvo, odnosno skupu raznih instalacija, koje nas uspješno vraćaju u prošlost, u naše djetinstvo“, kazala je autorica.

Nije teško primijetiti zašto je  izložba postigla veliki uspjeh. U njoj su podjednako zastupljena djeca, koja su se instinktivno počela igrati s njezinim figuricama iz kinder jaja, kao i odrasli, koji su s nostalgijom upijali njezina i svoja sjećanja.

Autorica je od odbačenih figurica i zaboravljenih crno-bijelih fotografija uspjela napraviti most u djetinstvo. Njezin  „modus operandi“ postala su sjećanja, a nas je mašta vraćala u neka prošla, ali iskonski sretna vremena.

Pokazala je da joj ne manjka domišljatosti i da se od nje u budućnosti mogu očekivati autentična, zanimljiva i nadasve interesantna umjetnička djela.

Lila je završila nastavnički odjel pa se nada radu u školi. Kako sama kaže: „ Zanima me art terapija i nadam se radu s djecom s posebnim potrebama. Oni ne znaju pričati o svojim problemima, ali se znaju likovno izražavati. Stoga se veoma lako preko njihovih radova može odgonetnuti ono što ih muči. Likovno izražavanje predstavlja način relaksacije i ispunjeno iskustvo preko kojeg se oni otvaraju prema sebi i drugima“.

Lilina izložba ima sve predispozicije da postane putujuća izložba po hrvatskim gradovima i inozemnim gradovima što je ujedno i želja mlade umjetnice.

 

 

 

 

Komentiraj:

comments