Pavol Katrenič – Dašak slovačkog realizma

Progresivne ideje mladih koji stvaraju nove temelje budućeg razvoja, skoro kao perpetuum mobile, definitivno su uvijek dobrodošle i, u slučaju mladog Pavola Katreniča, čine onu izreku da na mladima svijet ostaje nekako optimističnom i ohrabrujućom.

Impulzivan kakav je, sklon ekstravaganciji i neviđenom, Pavol smatra da se umjetnost nalazi ne samo u slikama koje stvara, već i u svijetu koji ga okružuje. Kao kod svake svestrane osobe, primjetna je njegova sklonost interdisciplinarnom pristupu, pa možemo reći da je njegov rad spoj vlastitog iskustva, društva i svijeta koji ga okružuju te motiva koji mu se svakodnevno nameću. Isto tako, najveći utjecaj na njegov rad svakako ima glazba, pa tako stihovi pjesme „The Reality“ grupe Memphis May Fire najbolje opisuju način na koji ovaj autor pristupa umjetnosti.

Ovaj mladi umjetnik iz Slovačke koji živi i radi u Rožňavi teži realističnom prikazu svijeta i motiva s kojima se susreće, ali na sebi svojstven način. Uzimajući u obzir neprekidno kretanje svijeta prema naprijed, on želi da njegov rad pruži svoj mali doprinos diverzitetu umjetničkog mišljenja i stvaranja, pritom pokušavajući stvoriti malo drukčiji pogled i perspektivu jedne realnosti u moru mnogih i na taj način pridonijeti blagu kulturne baštine svih nas. Njegov je rad podjednako inspirativan koliko i zanimljiv jer pokazuje da čovjek, kad želi, može sve.

Svjestan snage medija i pogodnosti koje oni nude, Pavol uzima u obzir i kritiku, koja ponekad zna biti nemilosrdna i oštra, jer pruža perspektivu koju umjetnik u trenutku stvaranja ustvari i ne zamjećuje. Međutim, svako je novo mišljenje dobrodošlo, jer proširuje sliku svijeta koju ima pojedinac, a to je upravo ono što Pavol želi da njegov rad predstavlja.

Neki ljudi smatraju moj rad neshvatljivim ili čak besmislenim, ali ja želim preko slika pokazati svoje impresije, osjećaje, različite perspektive i percepcije jednostavnih činjenica i stvari. Moj rad pokazuje kako ja vidim i osjećam svijet oko sebe, on predstavlja pravu sliku moje realnosti. Trudim se da preko njega doprem do gledatelja i da im dam neku novu perspektivu koja im omogućuje da svijet oko sebe vide bolje, jasnije i preciznije. Želim da ga vide drugačije od onoga na što ih je svakodnevica navikla“, kazao je umjetnik.

Njegova strast prema umjetnosti – slikanju, crtanju i izradi umjetnina – razvila se još u ranoj mladosti i otada samo jača i raste. Preko radova izražava sve ono što inače ne bi mogao izraziti te se definira kao osoba koja teži napretku, diverzitetu i razumijevanju na svim područjima društveno–umjetničkog života. Kako on kaže: “Moj rad pomaže mi da shvatim i pojmim ovaj svijet, da budem sretan i zadovoljan.“ Možda ne bi bilo loše da to zapamtimo kao temeljnu pouku za sve nas: ako radimo posao koji nas veseli i ispunjava, uspjeh i sreća – doći će sami.

Komentiraj:

comments