PETRA LIDIA ŠEVELJEVIĆ – POP-ART JE ŽIV!

“Otkad znam za sebe mrljam, packam, crtkam, crtam, slikam, farbam, igram se…” (P.Š.)

Još u osnovnoj školi odlučila je biti slikarica. Dobiti bojice, tempere ili flomastere na poklon, bio je za Petru pravi spektakl. Oduvijek je nešto šarala i crtkala po papiru, oponašajući stariju sestru, slike iz kojekakvih knjiga ili čak Michelangelove skulpture. Bilo je sasvim logično da će Petru put nanijeti prvo na smjer slikarstvo na Primijenjenoj umjetnosti i dizajnu, a nakon toga će se naći, a gdje drugdje, nego na Akademiji likovnih umjetnosti gdje i sada studira na poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva.

Koristi tehniku akrila na platnu ili drvu, a njen stil neodoljivo podsjeća na POP-ART uz neizbježnu notu prepoznatljivost i autentičnosti. Petra je svojim kistom portretirajući oživila mnoge likove: ljudske i životinjske. Posljednjih je godina na pik uzela čitav zoološki vrt dajući primat zebrama koji su, nekako, očekivano ili ne, postali njezin zaštitni znak.

Zebre imaju te nevjerojatno zanimljive, lijepe i različite pruge, na njima se super poigrati bojama i kombinacijama. Njihove poze, tijelo i različitost, odnosno sličnost su mi fascinantni… Baš kao što sam nekoć bila fascinirana: majmunima, licima i tijelima ljudi -sportaša, glumaca, modela… i zapravo stalno jesam, sve me nanovo fascinira i oduševljava.

Na pitanje snađe li ju kad onaj, ne baš omiljen, osjećaj “kreativnog zastoja”, kaže kako joj mašta nezaustavljivo smišlja i kreira. Čak i kada ne slika, šara nešto u glavi, sjedeći na livadi ili s prijateljima na kavi…

Kotačići se stalno vrte, a u srcu gori vatra, pa se malo rasplamsa, malo smanji…  Mirujem samo dok spavam. Inspiracija je posvuda, unutra i vani, i gore i dole!

Radove Petre Ševeljević od 2000. godine do danas možete pogledati na njezinoj web-stranici.
ili Facebooku.

Komentiraj:

comments