Interpretacija art décoa kroz predivan nakit članova udruge „Fajn“

Namjera Muzeja za umjetnost i obrt uvijek pa tako i u projektu poticanja domaćeg obrta, u ovom slučaju zlatarstva rezultirala je prekrasnom izložbom art déco nakita u kojem još uvijek imamo izvrsnih majstora.

Stil Art décoa u najčišćem obliku iskazuje se uglatim geometriziranim oblicima manifestiranim u svim oblicima nakita: u naušnicama, prstenju, narukvicama  ali najčešće u velikim pločastim broševima.

Pri oblikovanju luksuznog nakita najčešće zastupljeni materijali bili su platina u kombinaciji s dijamantima, ali i bijelo zlato posebno 1920-tih i ranih 1930-tih. Koncem razdoblja, kasnih 1930-tih sve je dominantnije žuto zlato u kombinaciji s obojenim dragim i poludragim kamenjem.

Galeb u centru naslovnice “Glasnika Jadranske straže” preuzet je kao predložak broša u obliku ptice kojega je izveo zlatar Josip Gojun iz Splita. Izveo je vrlo luksuznu verziju  izvedenu  u bijelom zlatu s briljantima.

Zasebnu grupu čine radovi inspirirani autentičnim artdéco nakitom kakve su izložili zlatarna Kolveshi, Filip Župan, Biserka Jakšić i Josip Gojun. Ovom cjelinom dominiraju radovi koji prate autentične predloške nakita iz međuratnog vremena, stoga se inspiriraju stilom kao takvim, prateći sve njegove elemente poput geometričnosti, linearnosti, primjene briljanta te umečući ponegdje i obojeno kamenje. Pritom se zlatar Gojun oslanja i na klasične nakitne motive koji se oslanjaju i na povijesno ranije predloške kao u slučaju visećih naušnica s kapljastim safirima.

Prilikom izvedbi nakita autorima je prepušteno da samostalno kreiraju prema vlastitim zamislima. „Nužnost nije bila da se realiziranim nakitom asocira na razdoblje Art-dcéoa nego su stil i pojedini eksponati s izložbe Art deco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata samo inspiracija koja se u krajnjoj realizaciji i ne mora jasno prepoznati“-kazala je Arijana Koprčina voditeljica zbirke metala Muzeja za umjetnost i obrt.

Stil je ovdje samo pokretač  i motiv, nit vodilja.Tako su autori kao polazište za obilkovanje nakita po uzoru na predmete iz muzejskog fundusa nalazili inspiraciju u predmetima poput tintarnice,svijećnjaka ili u naslovnicama časopisa,nacrtima za vitraje  te keramičkim figuricama.

„Cilj udruge Fajn je promocija zlatarske struke i profesionalnih autora nakita koji su prisutni na tržištu u Hrvatskoj. Kroz prezentaciju radova i inspiracije želimo približiti široj publici našu struku i naše mogučnosti u izradi nakita,

Izlošci s Art Déco izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt  su nas potaknuli da svaki autor predstavi svoje radove inspirirane Art déco stilom i  mogučnosti svoje radionice. Radovi su večinom rađeni u zlatu i dragom kamenju te srebru, klasičnim ručnim tehnikama. Nakit zlatni ili od drugog materijala uvijek je povezan kroz emocije i kroz sentimentalne vrijednosti.“-rekao je Mario Nokaj, koordinator izložbe u ime udruge autora nakita Fajn.

Zlatarna Popek i Zlatar Fukač su napravili radove iznimne kompleksnosti i vrijednosti, prvi po motivu vitraja Radionice Marinković ,a drugi po motivu porculanske figurice.

Filigranist Josip Čivljak inspirira se nacrtom za vitraj radionice Marinković izvedenim oko 1930. s kojeg preuzima motiv anđela prenoseći ga u trodimenzionalnu formu. Vrlo je zanimljiv i stoga jer preuzima skicu tehničkog rješenja za vitraj koja je pritom izuzetno primjenjiva i za filigransko vođenje tanke srebrne žice.

Moderan geometričan nakit izložio je zlatar Medaković koji se u smislu inspiracije služio predlošcima oslonjenim na autentične muzejske eksponate ,ali realizacijom pokazuje sklonost ka modernoj formi.

Zasebno izlaže Stjepan Balja kao počasni gost udruge “Fajn”. Njegovi se radovi odlikuju sasvim drugim oblikovnim principima, izlaže nakit od patiniranog srebra .Posebnost izlaganja čine autorske realizacije stvorene neovisno od temeljne ideje- inspiracije Art décom, ali koje se nameću kreativnošću i vrsnoćom rada.

Usmjeravanjem interesa prema našim zlatarima nastoji se fokusirat javnost na stvaranje svijesti o afirmaciji male umjetničke forme,  a to se u ovom slučaju očitalo najbolje izložbom art déco nakita kao mjesto inspiracije i stvaralaštva sjajnih majstora koji se nose sa današnjom zahtjevnošću tržišta.

Komentiraj:

comments