Ivona Posavi Pšak – čvrsta žena čvrstog nakita

Ivona Posavi Pšak s izradom nakita započinje 2000. godine u vrijeme kada su se počele masovno otvarati prodavaonice Hobby art-a.

2010.prikazala je nakit na Dreft Fashion week – u Zagrebu uz suradnju s dizajnericom odjeće Blaženkom Roth. Zbog potreba revija počinje s izradom konceptualnog nakita.

U samim počecima njezinog staralaštva striktno se oslanjala na vlastitu virtuoznost, jer materijal koji koristi danas nije bio dostupan u tolikoj količini. Na taj je način stekla iskustvo koje joj je omogućilo da se posveti samoj tehnici izrade nakita. Prvi komad koji je napravila je bila ogrlica od bakrene žice koju je našla u očevoj radionici. Koristila je posrebrene žice, staklene perlice, nakit od žinje i sve što joj se činilo oku ugodnim i ruci lagodnim. Dok sada kao profesionalac najviše voli raditi s srebrom, poludragim i dragim kamenjem.

Inspiraciju crpi iz kreativnog svijeta SF, a osoba koja je utjecala na njen rad je švicarski nadrealist HR Giger, u svijetu poznat kao autor filma „Alien“ . Podjednako cijeni i dizajnera celebrety nakita Stephena Webstera , ali u svojem radu se ravna samo po sebi, svojoj viziji nakita i prema svojim mjerilima estetskog, funkcionalnog i unikatnog.

Razigranost i maštovitost dovodi ju do stvaranja neobičnih i pomalo ekscentičnih tvorevina. Minimalistica po prirodi, voli prije svega funkcionalnost i praktičnost.„ Uvijek su mi bili privlačni stojevi, roboti i mehanika, satni mehanizmi koji u sebi kriju kompleksnost samog mehanizma, a opet neku sirovu primitivnost i jednostavnost pokreta.Fascinira me činjenica da se ti dijelovi strojeva mogu upotrijebiti u sasvim drugoj funkciji minimalističkog, a opet praktičnog i nosivog ukrasa.Ukras koji nije opterećen modernošću i trendovima, blještavilom i sjajem šljokica, većmetalnim prigušenim sjajom koji može i ne mora biti uočljiv“. – kazala nam je dizajnerica.

Unikatnost njezinog nakita odražava čvrstoću i stav moderne žene. Ivona izlaže svoje radove svake godine na Špancirfestu u ulici umjetnika te je članica Likovne udruge. Njezini radovi vidljivi su i na http://www.facebook.com/pages/IMNIUM/131973413505572 koju koristi kao izložbeni prostor.

Mlada dizajnerica ulaže mnogo truda i vremena u svoj rad jer svaki komad nakita zahtjeva specifičan način izrade. Ivona je počela svoju današnju profesiju kao hobi, ali se taj hobi podjednako razvijao kao i ona te lagano prerastao u njen način života. Kao mlada žena koja je svjesna svojih prednosti i kvaliteta, Ivona izrađuje unikatni nakit koji je postao njen primaran način ekspresije. Neki se izražavaju verbalno, neki literarno, neki slikovno, a Ivona svima pokazuje dio sebe preko nakita, koji je upravo jedinstven kao i ona.

Komentiraj:

comments