KORNELIJA HERMAN – ŠARM STEAMPUNK-A I ROCK NOTE UTKANE U NARUKVICE I TORBE

Zupčanici, bakreni satovi, lanci i minijaturni bicikli, koža i lyricsi pjesama koje ste preslušali od tinejdžerskih dana do danas valjda milijun puta ali su vam i dalje jednako drage – sve to spojeno je u torbama i narukvicama modnog branda Herman.design iza kojeg stoji glavom, bradom i šivaćom iglom dama po imenu Kornelija Herman.

Budući da sam strastveni obožavatelj tog neponovljivog grunge-punk-rock štiha i smatram da nema ništa šarmantnije od steampunk-a koji, na neki sebi stvojstven način, unosi dašak prošlosti u moderno, susret s dizajnom Kornelije Herman rezultirao je u meni osjećajem zaljubljenosti na prvi pogled. Da, i dalje vjerujem da taj fenomen može žena doživjeti samo kad vidi dobru cipelu ili torbu. No, šalu na stranu. Budući da objedinjuje i spaja sve što volim, bila mi je posebna čast od ove dizajnerice čuti kako je sve krenulo, što ju inspirira i o čemu razmišlja u budućnosti… Dragi naši, pa pročitajte (i pogledajte!) što se to lijepoga “kuha” u kućnoj manufakturi Herman.design-a …

FFA: Kako ste se počeli baviti dizajnom torbi i nakita? Budući da imate vrlo prepoznatljiv stil, je li od početka bio ovakav ili se s vremenom razvio u ovo što je danas?

Kornelija Herman: Izradom torbi započela sam se baviti još prije 13 godina, početkom studija na Tekstilno-tehnološkom fakultetu s kolegicom Irenom Maras. Budući da smo obje bile angažirane za kostimografiju jedne predstave tražile smo materijale za izradu kostima i na tavanu moje kuće otkrili pravo blago koje su ostavili djed i baka. Bilo je tu raznovrsnih koža u svim bojama, zatvarača i kopči te smo tako imale olakšan početak. Čak i prve instrukcije u šivanju za rad s kožom dala mi je moja baka koja je u tome bila educirana.

Kasnije nastavljam samostalno, proširujem asortiman i na odjevne predmete i narukvice i laganim tempom pokušavam stvoriti svoj brand.

Stil mojih prvih uradaka se, naravno, razlikovao od ovog danas. Tada sam izrađivala torbe u kombinaciji drveta i kože, iako je već tada bila vidljiva temeljna spojnica svih mojih radova – rock, slojevitost i patent zatvarači.

FFA: Ja bih vaš stil opisala kao kombinaciju steampunk-a i dobre doze rock-a. Kako biste ga sami opisali i otkud crpite inspiraciju za rad?

Kornelija Herman: Inspiraciju pronalazim prvenstveno u glazbi: punku, rocku, grunge-u… tako da ona ima najveći utjecaj na herman.design uratke! Glazba je neiscrpan izvor inspiracije u mom radu i možete je osjetiti u svakom detalju. Ona je uz mene dok se budim, dok radim, dok stavljam dijete na spavanje… Nažalost, ili na sreću, nisam imala tolikog talenta da nastavim u smjeru glazbe pa je tim putem krenula moja sestra Sabina( Queen Of Sabe) čija glazba također utječe na moj rad.

Steampunk je žanr koji već dulje vremena proučavam tako da niti on nije slučajno prisutan. Već me djed od najranije dobi “zarazio” bakreno-zlaćanim nijansama, zupčanicima, lancima i steampunk satovima tako da su ta dva pravca zapravno glavne niti vodilje kroz stvaranje.

FFA: Koje materijale najviše koristite u izradi torbi i narukvica?

Kornelija Herman: Od materijala najviše koristim pravu kožu te visokokvalitetnu eko kožu. S obzirom da je s kožom raditi dosta teško sve to tjera me da neprekidno istražujem i samim time sebe nadograđujem.

FFA: Koliko je vremena potrebno da se napravi jedna torba? Kako su izgledali početci?

Kornelija Herman: Za izradu jedne moje torbe potrebno je dosta vremena; od printeva koje izrađujem s dečkom (GrimArt), transfera istih na kožu, slaganja materijala, šivanja i u konačnici montiranja satova, lanaca, privjesaka kako bih dobila konačnu cjelinu. Kako se sve izrađuje ručno uglavnom cijeli postupak traje 3 dana.
Naravno, počeci su bili drugačiji jer sve sve svodilo na improvizaciju što se tiče tehničke izvedbe.

Naime, kako dosta svog radnog vremena provodim na istraživanje materijala smatram da sa svakom novom kolelcijom sve više napredujem. Također, samo osluškivanje želja kupaca tjera me na usavršavanje ideja. Primjerice, prošle godine sam lansirala tzv, “festivalsku torbicu” koja je uključivala i kožnu futrolu za bocu kako bi ruke u svakom trenutku bile slobodne. Što je najzanimljivije , prvi primjerak takvog tipa torbe bio je izrađen za jednu mamu kojoj je bilo bitno da u torbi ima mjesta za sve ono što je potrebno za dječje potrepštine. Upravo me ona inspirirala da izradim futrolu za dječju bočicu kako bi joj uvijek bila nadohvat ruke. Sjećam se da sam nakon izrade pola dana provela samozadovoljno promatrajući svoj novi primjerak.

FFA: Kakvi su planovi za budućnost? Mislite li raditi i druge odjevne predmete?

Kornelija Herman: Planova je puno! Upravo radim na ženskoj kolekciji odjevnih predmeta, uz pomoć svoje sestre Irene koja, kao ing.odjevne tehnologije, radi na konstrukciji tako da sada herman.design postaje „mala kućna manufaktura“.

FFA: Što Kornelija radi dok ne izrađuje torbe i nakit?

Kornelija Herman: Kornelija svo svoje slobodno vrijeme trenutno provodi sa svojom osmomjesečnom bebom tako da su, za sada, neke aktivnosti, poput čitanja, stavljene na stand by. Ostale aktivnosti (grafički dizajn, crtanje, šivanje, slušanje glazbe…) ionako odrađujem kroz osmišljavanje svojih uradaka pa tako spajam ugodno s korisnim.

Ostale radove možete pogledati na Facebook-u: http://www.facebook.com/Herman.Design

Komentiraj:

comments