Poiret

Moda – reflektor prošlih vremena

Neprestano je kretanje ono što modu stoljećima održava besmrtnom. Ona se stvara preko radova kreatora. Unatoč tome, nemaju svi kreatori jednak status pa se posebno pamte oni koji su svojim radom obilježili cijelu epohu i uveli revolucionarne promjene koje su uzdrmale europsko, a i svjetsko društvo. Jedan je od takvih velikana Paul Poiret, francuski dizajner s početka 20. stoljeća poznat pod nadimkom „ Kralj Mode“.

Kada pričamo o modi nije teško odgovoriti što moda jest. Svatko ima svoju definiciju toga fenomena koji u potpunosti obuzima današnje društvo. Unatoč različitim definicijama svi se slažemo da je moda bezvremenska i predstavlja monumentalni spomenik prožet cijelim svijetom koji se nikad neće zaboraviti. Budući da moda neprestano uvodi novine i staro ostavlja za sobom, uvijek je zanimljiva kako modnim revolucionarima koji traže novi trend tako i nostalgičarima koji se trude održati stari.

Paul Poiret bio je inspiriran antičkim i regionalnim tipovima haljina orijentalnog prizvuka. Radivši odjeću koja je opisana ujedno kao intelektualno jednostavna i strukturalno kompleksna, svojim je dizajnom označio kraj ondašnjega viđenja „couture tradicije “ 19. stoljeća.

Nadaleko poznat kao istinski kreativac, uvijek se trudio surađivati s drugima. Okruživao se arhitektima, slikarima i ilustratorima koji su ga podržavali u promoviranju “POIRET“ branda.

Prema istraživanjima historicista, Poiret je prvi „ Haute couturier“ koji se s svojim kolekcijom odvažio na turneju po Europi i Americi. Posjetio je Berlin, Moskvu, Varšavu, Beč, Frankfurt, Bukurešt i 1913. godine New York gdje ga je dočekalo otvoreno pismo kardinala Johna Farleya koji je upozoravo na iskušenja koja sa sobom nosi Poiretova „demonska moda“.

Ne želeći ostati samo jedan od mnogih, oslobodio je žene uskoga i nefunkcionalnoga korzeta te ga zamijenio jedinstvenim i kolorativnim haljinama koje su više naglašavale žensku siluetu. Kasnije je dizajnirao „haremske hlače“- modna kreacija koja se održala do danas, razne tunike u obliku japanskog kimona, kapute inspirirane islamskom arhitekturom te jako uske suknje u obliku svjetiljke prekrivene volanima raznih veličina ( tzv. hobble skirt ).

Ostao je poznat zahvaljujući svojem ekscentričnom karakteru, odličnom smislu za agresivno samopromoviranje i nebrojnim crtežima novih kreacija koje su označavale kraj jedne modne epohe u Europi.

Danas je Paul Poiret izvor inspiracije za mnoge svjetski poznate dizajnere poput Chanela, Prade, Diora, Valentina, Armanija, Vere Wang, Erin Fetherston, Dereka Lama, Yohjia Yamamota, Karla Lagerfelda, Marca Jacobsa i mnogih drugih. On je sam za sebe rekao: „ Ja nisam komercijalan, ja sam umjetnik…“ i prema tim riječima odvijao se njegov stvaralački put i gradio pečat koji je ostavio za sve buduće generacije modnih dizajnera.

Komentiraj:

comments