Moda bez roka trajanja-upoznajte Iru Ivašić

Tamo gdje se brišu granice modnog dizajna i skulpture, tamo negdje stvara mlada talentirana dizajnerica Ira Ivašić iz Zagreba.

Svi oni koji koji su se našli na ovogodišnjem Fashion.hr-u mogli su se susresti s njenim kreacijama gdje je u sklopu Industrije izlagala zajedno s nekolicinom sjajnih nadolazećih mladih dizajnera. Bila je ovo prilika predstaviti se publici u stilu u kojem to već godinama čini njemački tradeshow Bread&Butter u Berlinu. Koncept takvog tradeshow-a zamišljen je kao izložbeni i prodajni sajam gdje odjeću možete opipati, isprobati i na kraju kupiti po pristupačnijoj cjeniti te provesti sate i sate čavrljajući s dizajnerom, ukoliko želite. Kako nam je Ira otkrila; “Bila je ovo dobra prilika  za prezentaciju!

Nakon završenog aranžersko-scenografskog smjera na Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu, upisala je Učilište Profokus, smjer modni dizajn i kostimografija, te se svojim radom približila kazalištu. Svoje je iskustvo proširila surađujući s RTL televizijom, zatim Kulturnim centrom Trešnjevka te sudjelujući na brojnim revijama kao dizajner i stilist (Fashion Week, Cro a Porter, Noć Evolutiona u Varaždinu). Surađivala je također s izraelskom dizajnericom nakita  Michael Negrin, a posljednje vrijeme aktivno dizajnira za Zdenku Kovačiček.

Spoj kiparstva i modnog dizajna je ono što ju pokreće. Kako i sama naglašava: “sve kreće od kiparstva; skulptura, 3D efekt, materijali koji poprimaju nevjerojatne oblike…” Kiparski izričaj ju privlači različitim materijalima koje zatim pretvara u nevjerojatne figure i konstrukcije koje završe potpuno nosive. Tako se 2008. na Cro A Porteru na temu Da li se komunikacija može reciklirati?  istaknula haljinom napravljenom od žice i djelova starog kompjutera. U igri materijalima jednako je sjajna kada stvara modu ili pak žičane skulpture.

Neka druga minula vremena često su inspiracija ovoj mladoj dizajnerici stvarajući tako modu koja nema rok trajanja. “S renesansom je sve počelo, gotika nam donosi puno zanimljivih detalja, a život starih dvorova  te bajke i mitovi  inspiraciju za lepezu modnih likova koji itekako podsjećaju na aktere današnjeg vremena koji  su samo  drugačije zapakirani.” Na svojoj posljednjoj reviji pod nazivom Midnight fairytail održanoj u Varaždinu, Irinim svijetom prošetale su Crvenkapica, Vještica i Domina iz razdoblja mračnog srednjeg vijeka, krotiteljica lavova  te pomalo groteskna “Noćna dama” iz razdoblja rokokoa. Povezanost likova u jednu osmišljenu priču daje Irinim kreacijama drugačiji pristup modi i prezentaciji vlastitih ideja, odvodi nas u neki drugi nadrealan svijet, u neku drugu bajkovitu stvarnost.

Upravo teatralan aspekt mode je ono što ju je privuklo kostimografiji kao modnom izričaju. Tek tada sama sebi postavlja najveći izazov; kako nešto što je teatralno prenijeti u nešto što je nosivo i blisko ljudima u njihovom svakodnevnom životu. U tom spoju ova dizajnerica pronalazi svoju originalnost.

Rad Ire Ivašić možete bolje upoznati na njezinoj facebook stranici Ira Ivašić Dèsign.

Komentiraj:

comments