MODNA PORUKA TOMISLAVA KLIŠKINIĆA

“Živimo u dobu serijske proizvodnje identiteta. Sustavna robotizacija ulazi u sve pore života pa tako i u modu. Svojim kolekcijama uvijek želim pokazati nešto novo. Unijeti sebe. Svojim modelima sam dao: osjetila, ljubav, ponos, osebujnost i emociju. Svaki od njih predstavlja jedan od pet elemenata humanosti koje čovjeka čine čovjekom.” (Tomislav Kliškinić)

Iako je tek zakoračio u dvadesete, Tomislav Kliškinić već ima poduži modni staž. Nakon splitske Škole likovnih umjetnosti (smjer modni dizajn) upisao je Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu na kojem trenutno vrijedno studira. Oduvijek je, kaže, bio u nekom svom svijetu u kojem je crtao i stvarao.

Već u srednjoj školi počinje predstavljati svoju odjeću na revijama, a prvu samostalnu imao je 2009. na državnom natjecanju gdje je pobjedio s kolekcijom na temu ”Mornarska pruga kao inspiracija u dizajnu odjeće”. Prošle jeseni imali smo ga priliku gledati na Modnom ormaru kao jednog od četrnaest finalista, a predstavljena kolekcija dobila je vrlo dobre kritike.

Tomislavova odjeća kombinacija je glamura i punka s ulice, oslobođena je bilo kakvih zadanih shema te odiše dobrom dozom buntovništva. Kad stvara, visoko na listu prioriteta stavlja kvalitetu materijala i izradu.  Tomislav Kliškinić jedan je od onih dizajnera koji ne stvaraju modu samo radi nje same.

Inspiraciju za novu kolekciju, otkrio nam je Tomislav, nalazi u dehumanizaciji čovjeka, mehanizaciji društva i odsutnosti emocija. U svijetu u kojem su ljudi, nažalost, postali roboti i u kojem su slobodno razmišljanje i osjećaji zabranjeni, Tomislavovi “modeli su improvizacija oklopa u kojima je zarobljena čovjekova ljudskost”. Svojom novom kolekcijom želi pokazati vlastitu borbu protiv mehaničkog funkcioniranja društva koje se teško nosi s krativnošću koja izlazi iz okvira nekih nametnuih pravila te poručuje: “Pobjedimo robota u sebi i budimo posebni!”

Photo by: Zvonimir Ferina

Modeli: Sonja Lončar & Marko Luka Pudina

Dizajner: Tomislav Kliškinić

Make up
: Kasandra Make up

Hair: Sandra Podunajec

Komentiraj:

comments