NEVENA KRAGIĆ, “PO PRIRODI SANJAR- PO OPREDJELJENJU REALIZATOR”

U namjeri da ispuni sve svoje želje, planira živjeti još pet života. Barem. Jedno je vrijeme provela studirajući pravo da bi shvatila kako je u biti posve umjetnička duša. No, ne kaje se. “Saznala sam barem što (ne) želim”, kaže samouvjereno.

Zaljubljena je u umjetnost: u modni dizajn, fotografiju, režiju i slikarstvo. Pjesnička je duša u svakom pogledu. Nezaustavljivo stvara, dječji veselo, sanja puno i intenzivno, a za sebe kaže kako je po opredjeljenju ipak realizator. Nikada na sajtu nismo imali priliku ugostiti ovako kreativnog i svestranog umjetnika. Pa, dame i gospodo, podižemo kazališne zastore. Upoznajte Nevenu Kragić…


Čitav se život bavi umjetnošću. Obožava fotografiju i naziva je “instant umjetnošću”. Budući da sebe doživljava kao “dijete upakirano u 175 centimetara visine kojemu je sada lakše dohvatiti policu sa zabranjenim slatkišima“, voli rezultate vidjeti odmah. Jedno je vrijeme zaglibila u zakonima i propisima, pa upisala modni dizajn, no češće je, kažu, doživljavaju kao fotografa. Nevena Kragić živi, radi i neumorno mašta u gradu po imenu Niš za kojeg kaže kako je prava “riznica iznimno talentiranih ljudi. Neki su ohrabreni da budu bučniji, neki uzimaju zalet, a neki strpljivo čekaju svojih 5 minuta.” No, Nevena je tamo našla svoju bazu i nedavno pokrenula svoj modni brend pod imenom “Nevena Kragić- fashion“.


Radila je za brojne modne kuće, ali je apetit za kreativnom nezavisnošću bio jači. “Dizajn koji stvaram prototip je moje mašte ali ostavlja prostora za tuđu (drugačiju) interpretaciju“, dodaje. Na pitanje kako bi opisala svoj modni stil odgovara kako joj je to vrlo teško verbalizirati te će uvijek, staviti formu i konstrukciju prije boje. Važno je samo da materijalizira svoju maštu no ne samo u dizajnu i estetici već i u udobnosti i praktičnosti. Omiljenu boju, naime, nema no zna da nikako ne preferira pink. Budući da je strastveni zaljubljenik u fotografiju, ponekad i sama fotografira svoje modne kolekcije. No to čini sve rjeđe.

Smatra kako je suviše pretenciozno da radi baš sve te voli prepustiti drugima i sa strane promatrati kako će netko drugi, kroz medij fotografije, doživjeti njezine radove na neki posve drugi način. Na moje, znatiželjom nabijeno pitanje otkud crpi tu silnu inspiraciju kaže kako joj se “uglavnom događa da vidi prvo kraj pa krene ka početku” te u šali dodaje kako je vrlo kaotična po tom pitanju. No, generalno, inspiraciju najviše vuče iz arhitekture i origamija budući da se najbolje snalazi u konstrukciji i formi. Također, šiva i stvara u neizostavnom ritmu glazbe koju voli.

Osim modom i fotografijom, Nevena se bavi i slikarstvom i žali što nema više vremena da se tome više posveti. No, odlučila je igrati se kistom i bojama na platnu samo iz hobija. Boji se, naime, da će, pretoći li slikarstvo u profesiju, riskirati gubitak strasti. Tu, naravno, nije kraj Neveninoj kreativnosti. Ona, eto, i režira. Posebno je ponosna na svoj udio u spotu Danilov doživljaj Beča- Hteo ne hteo. Radi se o njezinom režiserskom prvijencu koji je doživio priličnu popularnost i odlične kritike.

Mašta, sanja i stvara, trudi se zadržati dječju razigranost i ostati pomalo neozbiljna. Odrasla je, kaže, samo fizički. Na pitanje o planovima za budućnost odgovara kako je važno samo da zna da je ima. Nevena Kragić stvara k’o po špagi i ne boji se izazova već ih nezaustavljivo i svaki dan iznova traži. Neću pretjerati ako kažem: Draga Nevena, hvala ti na poticaju i inspiracjii.

“Nevena Kragić- fashion” facebook ovdje.

Danilov doživljaj Beča- “Htao ne hteo”: http://www.youtube.com/watch?v=Mw16OjwqNuw

Komentiraj:

comments