TRAMPS&GLAMS – E DA JE PICASSO ZNAO S POLIMERNOM GLINOM…

Publika sjedi na svojim mjestima, grizu nokte, znoje se od nervoze, sve su oči uprte u ekran na kojem se vrte imena nominiranih, napetost se može rezati nožem za maslac, milijuni pred malim ekranima… Preduga stanka. Proglasite pobjednika više! I daaaa… Tramps&Glams, dame i gospodo! Ne znam jesam li vam dovoljno slikovito predočila, ali upravo sam dodijelila nepostojećeg “Oscara za izradu nakita” hiper-kreativnom dvojcu čiji nakit, barem mene, neodoljivo podsjeća na Picassov kubizam.

Facebook je genijalna stvar ako želite otkriti nekoga tko u susjednoj državi (ili ulici do vaše) izrađuje fantastične stvari, a vi za to vrlo vjerojatno nikada ne bi doznali da niste sate i sate proveli njuškajući po ovoj neizbježnoj društvenoj mreži. Tako sam i sama naišla na Tramps&Glams i ostala paf! Ono, bez riječi, sa šokiranim izrazom lica, ma ljubav na prvi pogled. Iza ovih fantastičnih komada nakita stoje Milena Babić i Miloš Samardžić koji svoje ideje pretaču u djelo u mjestu Kruševac u susjednoj nam Srbiji. Izradom nakita počeli su se baviti prije otprilike tri godine, a većinu svojih rukotvorina rade od polimerne gline ponekad dodajući i metale, kamen i kristale te djelove starih satova i drugih odbačenih predmeta.

Mi se trudimo da u svaki komad ugradimo dio sebe, svojih razmišljanja i stavova i da svaki bude priča za sebe.“, kažu Miloš i Milena koji inspiraciju crpe iz starih nijemih i noir filmova, njemačkog ekspresionizma, nadrealizma, dadaizma i kubizma u likovnoj umjetnosti, iz književnosti, glazbe, prirode… Ma nema što ih ne inspirira. I to možete vidjeti proučite li samo malo motive i likove koji su našli svoje mjesto u nakitu Tramps&Glams. Woody Allen, Edith Piaf, Bettie Page, djevojčica s gas-maskom na licu koja drži crveni balon, sat koji pokazuje 5 do 12 s ispisanim upozoravajućim slovima: prekasno, pokisli Woody s kišobranom… Dosta priče, prepuštam vas da se, poput mene, zaljubite u ovaj šareni kubizmasti nakit s porukom. I da, još samo nešto. Molim veliki aplauz za dobitnike mog imaginarnog Oscara.
(Moramo 2011. završit malčice dramatično…)

Ostale radove Tramps&Glams možete pogledati ovdje.

Komentiraj:

comments