Yvan Rodic

Poseban gost druge večeri ovogodišnjeg Dreft Fashion Week-a bio je Yvan Rodic, široj javnosti poznatiji po svom blogu Face Hunter.

Ovaj simpatični mladić s fotografiranjem uličnog stila započeo je 2006. godine na ulicama Pariza da bi se nakon tri godine odlučio potpuno posvetiti fotografiji. Do danas je obišao cijeli svijet prateći modna događanja kao i slučajne prolaznike na ulicama. Živjeli u urbanim metropolama ili malim azijskim selima, njihov stil i osobnost zabilježeni su na njegovom blogu koji mjesečno ima više od milijun posjeta.

U Zagrebu je održao predstavljanje svoje prve knjige ”Face Hunter” u kojoj je na tristotinjak stranica predstavio najbolje globalne trendove zabilježene svojim objektivom u trideset zemalja. Konferencija je popraćena druženjem s našim modnim blogerima koji nisu skrivali oduševljenje što su imali priliku družiti se, a neki i pozirati pred objektivom jednog od najutjecajnijih modnih blogera u svijetu.

Kada je Yvan započeo karijeru u marketingu sigurno nije ni slutio kakav utjecaj će njegove fotografije i blog imati na svjetsku modnu scenu. U vrijeme kada je počeo s objavljivanjem modnih kreacija slučajnih prolaznika, modu su diktirali dizajneri i  časopisi, dok danas možemo primijetiti da upravo blogerska scena ima veliku ulogu u formiranju trendova. Moda više nije stvar prestiža, postala je demokratična i zahvaljujući tome mnogi mladi kreativci dobili su priliku svima prezentirati svoj ukus i promijeniti način gledanja na modu i njenu ulogu u svakodnevnom životu.

O hrvatskoj modnoj blog sceni razgovarali smo s Yvanom: ”Hrvati u oblačenju prate trendove, nikako ne bih rekao da ste trendsetteri. Naravno, zamijetio sam i par blogera koji se ističu po svom stilu dok većina bira sigurne i  već viđene kombinacije”. Odlične recenzije dobio je za knjigu i sam nam je priznao da je ugodno iznenađen što se dobro prodaje unatoč tome što je sav sadržaj dostupan na internetu. Pitali smo ga i o planovima za budućnost: ”I dalje raditi na svom blogu, a u planu je i druga knjiga”.


Možda će na stranicama njegove nove knjige svoje mjesto naći i naše blogerice koje su svojim modernim i zanimljivim kombinacijama zaslužile mjesto na Face Hunteru: Barbara Repe (1, 2, 3…sTyle!), Ana Bacinger (Little Fashion Paradise) i Ana Karadžole (Psycho Couture) koja nam je imala samo riječi pohvale za ovog blog-trottera, kako ga često nazivaju mediji. Upravo kao i Tina Bačić, jedna od osnivačica modnog portala Style & Coffee: ”Već dugo pratim njegov blog, kao i druge poznate street style blogove u kojima pronalazim inspiraciju. Bilo je jako uzbudljivo upoznati ga i družiti se s njim”.

Iako je hrvatska modna blogerska scena u punom zamahu, kritiku im je uputio modni znalac Borut Mihalić: ”Proučavao sam našu blog scenu i mogu reći da ima interesantnih situacija iako smatram da su kod nas blogeri previše okrenuti sami sebi. Svi znamo kakva je ekonomska situacija, ali to ne znači da se moraju prezentirati stvari koje nisu modno vrijedne. Ne moraju svi nositi skupocjenu odjeću, ali nekim blogerima nedostaje modne edukacije i tendencija. To ne znači da svi moraju biti modni dizajneri, ali postoji mnogo knjiga na tržištu pomoću kojih se mogu educirati”.

Sličnog mišljenja je i naš poznati stilist i modni urednik Saša Joka: ”Ne mogu reći da pratim naše modne blogove, čak ni strane ne pratim redovno jer malo njih pruža mišljenje koje je meritorno. Nekolicina je zanimljiva, ali to su blogovi koji se više  bave društvenim životom, a ne isključivo modom”.

Iako moramo priznati da naši blogeri imaju još mnogo toga za naučiti od svojih inozemnih kolega, mora se primijetiti njihov trud i napredak koji je Yvan Rodic zabilježio na svom blogu što je jasan pokazatelj da su krenuli u dobrom smjeru.

 

Komentiraj:

comments