MODNE ILUSTRACIJE LORE VRAN

Oko Lore sve je moda, moda i još malo mode. Izrađuje prstenje u obliku mašni s gumbima, piše modne kolumne i studira modni dizajn. Za sebe kaže da je veliki sanjar, a mi smo s ovom budućom dizajnericom porazgovarali o modi na papiru- modnoj ilustraciji.

FFA: Za početak Lora, kada se i kako rodila tvoja ljubav prema modnoj ilustraciji?

Lora Vran: Ljubav prema modnoj ilustraciji razvila sam u srednjoj školi. Školovala sam se u Zaboku u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, gdje sam imala izvrsnu mentoricu. Ona mi je otvorila vrata modne ilustracije i kada sam se našla u tome, sve više sam uživala u crtanju. Modnu ilustraciju smatram poput neke svoje terapije, jako me opušta.

FFA: Po čemu je tvoja ilustracija specifična? Što tvoje radove razlikuje od radova drugih modnih ilustratora?

Lora Vran: Rekla bih da je moja ilustracija drugačija zbog same figure. Uvijek su nas poticali u srednjoj da kreativno razmišljamo, tako da kada smo svladali anatomiju, krenuli smo istraživati tijelo i kako se ono još može prikazati. Ne želim biti u masi sličnih realnih figura.

FFA: Smatraš li da je važno da modni dizajner bude i dobar modni ilustrator?

Lora Vran: Mislim da to nije baš toliko bitno, iako je poželjno. Nije potrebno znati  vrhunski crtati u stilu modne ilustracije, no neki tehnički crtež bi bilo dobro znati kako bi se mogli objasniti krojevi. Od skica sve počinje, a dobre crtačke sposobnosti to svakako olakšavaju.

FFA: Što te u tvom radu najviše inspirira?

Lora Vran: Mogu crpiti inspiraciju iz bilo čega. Ne volim se ograničavati. No, najviše se inspiriram umjetničkim razdobljima. Barok, rokoko i art deco su mi najdraža inspiracija, jer su bogati detaljima i stvarno mogu crpiti inspiraciju iz njihovih elemenata.

FFA: Jesi li do sada možda sudjelovala na nekim natjecanjima?

Lora Vran: Od srednje škole trudim se prijaviti na čim više natječaja. Do sada sam sudjelovala na državnim natjecanjima u srednjoj školi u kategoriji modne ilustracije i mini kolekcije. Na faksu sam se prijavljivala na neke manje natječaje, a  2010. ušla sam u top 10 na Mladi?Kreativni?Chevrolet! pa smo svoje modele prezentirali na Dreft Fashion Weeku. Na faksu je puno teže prijaviti se na natječaje, jer se moramo sami financirati, pa to često bude problem.

FFA: Znam da je ovo teško pitanje ali, budući da se školuješ na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, gdje se vidiš u budućnosti? Vidiš li se uopće? 🙂

Lora Vran: U budućnosti želim biti priznati modni dizajner i cijenjeni modni ilustrator. Mogu se vidjeti u Hrvatskoj, ali ciljam izvan nje. Fascinira me London, nekako me najviše privlači. No to su samo snovi, obično kad nešto planiram nikada ne ispadne tako, uvijek se nađem na novim mjestima, tako da sam zaključila da je najbolje ići korak po korak. Snove imam, znam što želim. Želim se baviti modom u bilo kojem obliku, jer osjećam da tu pripadam. Volim modu i sve vezano za nju. Ispunjava me.

FFA: Ah, znamo kako ti je. A čime se Lora još bavi u životu?

Lora Vran: Lore ima na sve strane! Nešto više od 8 mjeseci pišem modne kolumne za Push it Modu. U modnom novinarstvu sam se našla sasvim slučajno, no veseli me istraživanje modnih tema, stjecanje poznanstava i otkrivanje novih talenata. Također sam pokrenula svoj brand LoV(e) preko Facebook-a, gdje predstavljam uglavnom svoje prstenje koje radim od materijala i oslikanih gumbića, a možete ih vidjeti ovdje: https://www.facebook.com/pages/LoVe/198382750199326

Pogledali smo i preporučujemo! Da ga kojim slučajem posjedujemo, stavili bismo žig: Odobrio FFA!

 

Komentiraj:

comments