DAMIR HOYKA – AUTORSKA IZLOŽBA „DNEVNIK“

Lokacija – Gradski muzej Varaždin, Palača Sermage

Fotograf: Petra Međimurec

Damir Hoyka predstavio  je  izložbu „ Dnevnik“. Radi se o njegovoj novoj autorskoj izložbi koja preko fotografija označava autorov dnevnik. Hoyka preko svojih fotografija objedinjuje razne emocije koje svakodnevno prate ljude. Možemo reći da se radi o jedinstvenom načinu introspekcije preko fotografija.

„ Ona je nastala tijekom prošle godine kao rezultat mog viđenja čovjeka koji živi ubrzanim načinom života, koji ima sve manje vremena za promišljanje o samome sebi i o onome što radi, o svojoj ulozi u ovome društvu, svojem životu i o nekom širem konteksu koji se odnosi na temeljna pitanja koje svaki čovjek sebi postavlja, odnosno pitanja o razlozima vlastitog postojanja.

U nekim mojim razmišljanjima kako tome doskočiti, kako napraviti nekakav iskorak u smjeru da se ljudima skrene pozornost na taj propust u našemu društvu, došao sam do zaključka da je „Dnevnik“ kao forma idealan za propitkivanje o danu koji je prošao. On predstavlja jedan oblik introspekcije i način promišljanja o vlastitim radnjama. Tu se nužno događa taj moment refleksije na vlastita djela. Zato sam  odlučio da ću koncipirati svoj rad u formi dnevnika, naravno fotografskog dnevnika. Tako da radovi koji su ovdje izloženi,  u neku su ruku, moj dnevnik, sukus tema koje su  meni kroz prošlogodišnje razdoblje bile intrigantne i interesantne za podijeljenje s drugima.

Preporučujem da se uvijek moje ili tuđe fotografije gledaju na način da se prvo gleda samo djelo, kao neovisno umjetničko djelo bez naslova, a onda, nakon što si čovjek sam odreflektira svoja razmišljanja kroz njega, neka pogleda sam naslov.“, rekao je Hoyka.

Budući da se izložba odnosi na emocije, na pitanje koje su mu najdraže i najgore, Hoyka je rekao : „Možda će zvučati kao stereotip, ali najdraža je emocija naravno ljubav, ali ne samo ljubav prema ženi,  već ljubav prema bilo čemu što radiš sa srcem, dakle ljubav prema bilo čemu što te ispunjava , prema onome u čemu sudjeluješ cijelim svojm bićem, a najgora je, naravno, mržnja, isto tako prema bilo čemu što radiš ili prema bilo kojoj osobi.“

 

Komentiraj:

comments