DSC09713

Grupni pristup fotografiji (Wigan)

Grupa Wigan 10 koja je osvojila jednu od najprestižnijih nagrada u svijetu grupske fotografije – FIAP  Clubs’ World Cup,  predstavila je izložbu fotografija pod nazivom „ Presentation “ u   galeriji „ Zlati ajngel “.

Od samih početaka koje je činilo 6 klupskih fotografa, pa do danas sa 14 aktivnih članova grupa Wigan 10 jedna je od najuspješnijih fotografskih grupa na svijetu, što potvrđuju brojne nagrade koje su tijekom 22 – godišnjeg postojanja osvojili na nacionalnoj i svjetskoj razini.

„Riječ je o  nesvakidašnjoj izložbi koja posjeduje jednostavnost pristupa i tema, a ipak odiše posebnom simbolikom familijarnosti, koja je temelj rada grupe Wigan 10. Oni se sastaju jednom tjedno kao prijatelji u svojim domovima kako bi zajednički unapređivali vlastiti umjetnički opus. Njihov rad nije okaljan konzumerizmom i pop kulturom, radi se o iskrenom pristupu svijetu fotografije“ kazao nam je kustos Darko Sačić.

Njihova strast bili su dijapozitivi , do pojave digitalnog medija koja ih je jednostavno okupirala baš onim zajedničkim entuzijazmom i stavom prema fotografiji.

Uz suradnju Fotokluba Sloboda radove su izložili: Austin Thomas, Christopher Haigh, Chris Hague, Maurice Jones, John Jerstice, Marco Pozzi, David Butler, Roy Rimmer, Colin Smith, Kathryn Scorah, Ed Roper, Christopher Charnock, Philip Charnock i Gwen Charnock.

Različitost tematike koja realno oslikava svakodnevicu u kojoj živimo posjetitelje je oduševila. Od  automobila, sporta, krajolika, životinja pa sve do portreta izložene fotografije pregledavali su više puta. Mlada posjetiteljica je rad grupe Wigan 10 usporedila sa simbolizmom u likovnoj umjetnosti:

„Simbolisti isto kao i grupa Wigan 10, istražuju svijet koji nas okružuje te s lakoćom prolaze barijere između različitih kultura i vremena u potrazi za slikom koja govori više od tisuću riječi“.

Komentiraj:

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*