simpozij

KREATIVCI NA BORONGAJSKOM KAMPUSU

Studenti  Hrvatskih  studija pokazali su kreativnost u pisanju eseja, fotografiranju i likovnom izražavanju. Tako se treću godinu zaredom održao simpozij „Mediji na drukčiji način“.

Zainteresirani studenti, zanimljivi predavači, profesori i mnogi gosti u velikom su se broju okupili na borongajskom kampusu kako bi raspravljali o važnim temama današnjice. Svake se godine, osim izlagačima, daje prilika i studentima za afirmaciju u medijskom i znanstvenom aspektu.

Studenti su svoje sposobnosti mogli iskazati prezentacijom znanstvenih radova, natjecanjem u fotografiranju,  u izradi likovnih uradaka te u pisanju eseja.

Jasmina Vinčić osvojila je čak tri nagrade u kategoriji za najbolju fotografiju i likovni uradak. U svoje slobodno vrijeme bavi se fotografiranjem i slikanjem. – S obzirom da sam prije studirala Komunikologiju naučila sam da ustvari medij može biti bilo što, a s obzirom da su to mediji na drukčiji način odlučila sam na natječaj poslati jedan moj prijašnji rad. Likovni uradak prikazuje sobu u kojoj su lampe i lutka za poziranje. –

Na čelu žirija likovnih uradaka bio je Vanja Babić i njegovi suradnici iz Galerije Matice hrvatske koji  su  zajedno s Ivanom Ladislavom Galetom, stručnim suradnikom za medije na Akademiji likovnih umjetnosti, odabrao pobjedničke radove. Drugo je mjesto osvojila Nikolina Motik s Filozofskog fakulteta.

Ove su studentice kreativnošću likovnih uradaka dale svoje viđenje povezanosti umjetnosti, komunikacije i medija. Time su odgovorile kako likovna umjetnost vidi medije i dale mišljenje kakva bi komunikcija trebala biti.

U natječaju za najbolju fotografiju prvu je nagradu osvojila studentica Hrvatskih studija,  Maja Beketić, koja se već osam godina amaterski bavi fotografijom.  „Ovu sam fotografiju uslikala na jednom jezeru. Na njoj se spajaju nebo i površina vode iz koje izviru grane. Upravo taj odraz vode i neba koji se spaja u jedno asocirali su me na nešto drukčije i posebno“.

Druga je bila ponovno Jasmina Vinčič, a treća je bila fotografija Marije Magdalene Bačić s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. Žiri za fotografski natječaj činili su Zlatan Gelb, nekadašnji direktor fotografije na Hrvatskoj televiziji, urednica i voditeljica Vijesti, Lamija Alečković, te koordinator Odjela komunikologije, Danijel Labaš, koji studentima, između ostalog, predaje kolegije vezane za film. Tema ovogodišnjeg fotografskog natjecanja bila je virtualni svijet.

U današnjem suvremenom novinarstvu poznat je termin backpack novinarstvo u kojem se od novinara traži ne samo da piše vijesti, već da istovremeno bude reporter, fotograf, urednik i kamerman. Svijet, u kojem je protok informacija sve brži, traži od budućih novinara stručnost u mnogim područjima. Upravo u mladim nadama, poput ovih nagrađenih studentica, koje imaju dobro oko za fotografiju i smisla za likovnu umjetnost, leži svijetla budućnost.

U natječaju za najbolji studentski esej svoja su razmišljanja o temi Postoji li život offline? opisali Leali Osmančević s Hrvatskih studija te Vigor Vukotić s Filozofskog fakulteta koji su podijelili prvu nagradu. Treću nagradu osvojila je također studentica s Hrvatskih studija, Tihana Pšenko. Svi su studenti nagrađeni vrijednim nagradama, još veća motivacija da nastave sa svojim dosadašnjim kreativnim radom.

Ovaj cjelodnevni simpozij s temom online/offline mediji okupio je četiri poznata izlagača na području medija, a to su bili Nenad Prelog, koji je govorio o poslovnim modelima medija te novim načinima naplaćivanja na Internetu. Studente je jako zaintrigirala urednica Reportera, Mirjana Rakić koja je govorila o Facebooku i arapskoj revoluciji. Svoje znanje o prednostima i manama tiskanih, web i iPad časopisa sa studentima je podjelila Ana Penović, urednica web časopisa Plan B i prvog hrvatskog iPad časopisa Pokret O.

Krešimir Macan, predavač koji je zatvorio simpozij, govorio je o PR-u i društvenim mrežama.

Studenti koji su prezentirali svoje radove bili su Tanja Grmuša, Pamela Poldrugač, Ana Šain, Antonija Putić, Ana Božičević, Sanela Sabolović, Jasmina ČernekaIvan Bilić.

Simpozij je zatvorila Matea Lay, predsjednica Udruge studenata komunikologije i novinarstva – Komuna, pozivajući sve da se i druge godine odazovu „Medijima na drukčiji način“.

 

Komentiraj:

comments